U bevindt zich hier: Startpagina » Nieuws

Nieuws

Nieuwe Fairbuds inear hoofdtelefoon

De nieuwe Fairbuds inear hoofdtelefoon is zelf te repareren!

We zijn zo trots op de Fairbuds, onze eerste volledig modulaire oordopjes die gaan over eersteklas geluid, ontworpen om lang mee te gaan. Met zeven vervangbare onderdelen, verwijderbare batterijen in de oordopjes en het oplaaddoosje en een verlengde garantie van drie jaar zijn de Fairbuds gemaakt om door te gaan en door te gaan.

Hier is een gedetailleerde stap-voor-stap handleiding voor het repareren van de nieuwe Fairbuds. Alles wat je nodig hebt is een standaard Philips schroevendraaier. Een wrikhulpmiddel, zoals een pincet of dit plastic driehoekje, maakt het openmaken makkelijker, maar is niet essentieel. Voordat je begint met het repareren van je Fairbuds, moet je ervoor zorgen dat ze niet worden opgeladen of met een kabel aan een apparaat vastzitten. Zorg er ook voor dat je op een vlakke ondergrond werkt.

Meer informatie is te vinden op de website.
https://www.fairphone.com/nl/2024/04/11/repairing-the-new-fairbuds/

Televisies repareren

Heb je een probleem met je televisie? Denk dan heel goed na voordat je besluit deze zelf te willen repareren. Sleutelen aan televisies kan namelijk gevaarlijk zijn. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit en onder welke voorwaarden reparatie veilig is.

Veel Repair Cafés repareren uit principe geen televisies, omdat deze toestellen worden geassocieerd met hoogspanning. Dit speelt vooral bij oude beeldbuistelevisies (van vóór het jaar 2000). Op zo’n beeldbuis kan een dodelijke hoogspanning van wel 30.000 volt staan. Die verdwijnt niet als de stekker uit het stopcontact is. Het is dus zeer gevaarlijk om zonder gedegen elektrotechnische kennis een beeldbuistelevisie uit elkaar te halen.

Reparateurs van televisies moeten heel goed weten wat ze doen
Toch betekent dat niet dat televisies per definitie uit het Repair Café moeten worden geweerd. Wel is het cruciaal dat reparateurs heel goed weten wat ze doen. In Repair Café Delft is dat het geval. Dit is een van de Repair Cafés waar bezoekers welkom zijn met televisies.

“Wij hebben sinds 2017 meer dan honderd tv’s op de werkbank gehad”, vertelt reparateur Bart Jan van der Ceelen. “Dat waren bijna allemaal LED- of LCD-tv’s. Bijna niemand heeft tegenwoordig nog een oude beeldbuistelevisie.”

Meer hierover...

Europees recht op reparatie bijna rond

Het Europese recht op reparatie is bijna rond, maar het wordt minder ambitieus dan het Europees Parlement wilde. De Raad van de Europese Unie en het europarlement hebben op 2 februari een voorlopig akkoord over het onderwerp gesloten. De wet wordt van kracht nadat dit door beide instellingen formeel is aangenomen.

Extra jaar garantie na een reparatie
Volgens een persbericht van de EU maakt de nieuwe wet het voor consumenten aantrekkelijker om kapotte spullen te laten repareren. Zo zijn fabrikanten straks verplicht om kapotte voorwerpen waar nog garantie op zit, te laten repareren als de klant dat wil. Als de garantie is verlopen, moeten ze reparatie als optie aanbieden, tegen een redelijke prijs en binnen een redelijke termijn. Verder krijgen producten na een reparatie een extra jaar garantie. Aan de andere kant behouden consumenten het recht om toch te kiezen voor vervanging wanneer een product binnen de garantietermijn kapot gaat.

Een Europees reparatieformulier moet duidelijke informatie geven over voorwaarden, prijzen, termijnen etc. Het gebruik van dit standaardformulier wordt niet verplicht, maar is optioneel. Ook komt er een Europees online platform dat consumenten en reparateurs met elkaar in contact moet brengen.

Meer hierover...

Techniek Nederland: "schaf btw op reparaties af"

Afschaffen van de btw maakt elektronica repareren veel aantrekkelijker.

Elektronische apparaten kunnen vaker gerepareerd worden en daardoor langer meegaan. Techniek Nederland vindt daarom dat een nieuw kabinet de btw op reparatie van elektronica moet afschaffen. Daardoor wordt het voor consumenten veel aantrekkelijker om televisies, wasmachines, vaatwassers, koel- en vrieskasten, telefoons, computers en andere apparaten te laten repareren. In november riep ook de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) de overheid op om de btw op reparatie af te schaffen.

het Nationaal Reparateursregister

Lees meer hierover...

Repair Café 15 jaar in 2024

2024 is voor Repair Café International ook om een andere reden belangrijk: volgend jaar bestaat het Repair Café vijftien jaar! Die mijlpaal gaan we op diverse manieren vieren, samen met ons netwerk van bevlogen vrijwilligers in ruim veertig landen. Meer nieuws over ons jubileum volgt in het nieuwe jaar.

Repair Café in het onderwijs

Ook in Nederland neemt het aantal mensen dat wil kunnen repareren toe. Dat zien we onder meer aan de groeiende populariteit van Repair Café-activiteiten in het onderwijs. Van basisscholen tot universiteiten: op steeds meer plekken leren kinderen en jongeren over reparatie.

Lees meer hierover...

Sterker recht op reparatie

Als het aan het Europees Parlement ligt, wordt het recht op reparatie sterker aangezet. Het parlement wil onder meer dat gewone consumenten - en dus ook Repair Café-vrijwilligers - dezelfde voordelen krijgen als professionele reparateurs. Komend jaar wordt duidelijk hoe het Europese recht op reparatie er precies uit gaat zien.

Lees meer hierover...

IKEA introduceert opnieuw smart home apparaten

Stond IKEA vroeger bekend om zijn kasten, bedden en Zweedse balletjes, lijkt het Scandinavische bedrijf anno 2023 steeds meer een geduchte concurrent van de gemiddelde elektro retailer te worden. Het merk zet sterk in op slimme producten. Haar meest recente introductie is daar (wederom) het bewijs van. IKEA presenteert drie nieuwe sensors voor smarthomes: een sensor om te detecteren of een deur of raam al dan niet open is, een bewegingssensor en een waterleksensor.

Lees meer hierover...

Kies op 22 november voor reparatie en hergebruik

Zo kies je op 22 november voor reparatie en hergebruik!

Op 22 november gaat Nederland naar de stembus om de koers voor de komende jaren te bepalen. Kies jij voor een samenleving die reparatie, hergebruik en een duurzame leefstijl voorop stelt? Dan kun je bij diverse politieke partijen terecht. Repair Café International heeft alle verkiezingsprogramma’s doorgenomen. Lees hieronder welke plannen de partijen daarin ontvouwen.

Lees meer hierover...

RepairMonitor-dashboard

Dat repareren zin heeft, bewijst onze RepairMonitor. In dit online systeem houden Repair Cafés bij wat ze allemaal repareren. De monitor bevat intussen informatie over bijna 73.000 reparaties. Het gemiddelde slagingspercentage is 62 procent. Benieuwd naar meer statistieken? Bekijk ons openbare dashboard!

Lees meer hierover...

Onveilige producten

‘Onveilige producten makkelijk te verkopen via Bol en Amazon’

Onveilige producten kunnen makkelijk worden verkocht via Bol.com en Amazon. Dat zegt de Consumentenbond na uitgebreid onderzoek, opgetekend door NOS.

Voor het onderzoek startte de Consumentenbond zelf een eigen winkeltje . Het bood daar negen producten aan die volgens waarschuwingsplatform Safety Gate als kunnen worden bestempeld. Denk bijvoorbeeld aan een brandgevaarlijke airco of een kinderstoel waar je makkelijk uit valt. Zeven van de producten kwamen door de controles van Bol.com, acht door die van Amazon. Een brandgevaarlijk lichtsnoer werd wel van beide sites gehaald.

Lees meer hierover..

Onderzoek onveilige producten

Knoopcelbatterij inslikken levensgevaarlijk!

Anny (3) slikte knoopcelbatterij in: 'Kans bestond dat ze het niet ging overleven'

Met loeiende sirenes werd de 3-jarige Anny naar het ziekenhuis gereden. Ze had een knoopcelbatterij ingeslikt en haar slokdarm was ernstig verbrand. Zij had geluk, maar jaarlijks overlijden op deze manier wereldwijd ongeveer 2000 kinderen. Artsen van het UMCG en de TU Delft willen dat veranderen en zijn bezig met de ontwikkeling van een kindvriendelijke knoopcelbatterij.

Moeder Denise heeft zich het afgelopen jaar nog lang schuldig gevoeld. Had ze maar beter opgeruimd. Maar ja, ze verwachtte niet dat haar dochtertje Anny die middag in januari op onderzoek uit zou gaan op zolder, en zou gaan rommelen in een weggestopte oude verhuisdoos.

Lees meer hierover...

Fairphone lanceert repareerbare koptelefoon

Fairphone lanceert repareerbare koptelefoon Fairbuds XL

Nederlandse smartphonefabrikant Fairphone kondigt een nieuw product aan. De Fairbuds XL koptelefoon kenmerkt hiermee ‘de volgende stap in de ontwikkeling van eerlijke en duurzame audioproducten’ door Fairphone. Bijzonder aan de Fairbuds Xl is het feit dat het product modulair is opgebouwd, waardoor je onderdelen (makkelijker) kunt repareren.

Lees meer hierover..

Reparatierecht op kleine apparaten

Moet er een reparatierecht op kleine apparaten komen?

Op weg naar een circulaire economie wil de consument elektrische apparaten die ze zelf makkelijk en betaalbaar kunnen repareren (93%), standaard van een (digitale) reparatiehandleiding (90%) voorzien zijn en van een reparatielabel waarmee je, voordat je iets koopt, kunt zien of het te repareren is (89%).

Onderzoek wijst uit: er is behoefte aan reparaties.

Circulaire economie in 2050?
De regering heeft als doel gesteld om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben, maar kapotte apparaten belanden nu vaak onnodig bij het afval terwijl ze nog wel te herstellen zijn.

Lees meer hierover..

Weggooien is zonde

‘Weggooien is zonde, gun je spullen een tweede ronde…'
Dat is de gedachte achter het nieuwe Nationaal Reparateursregister dat sinds deze week beschikbaar is voor consumenten. Het register hebben we in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Centraal Register Techniek ontwikkeld om de levensduur van producten op een slimme manier te kunnen verlengen.

Het idee is simpel; het register biedt een lijst met erkende reparatiebedrijven voor consumentenelektronica waarvan je zeker weet dat ze je kapotte apparatuur goed kunnen repareren.

'Dit register is een grote stap naar een circulaire economie,’ licht collega Martin Hof toe tijdens het interview met Hart van Nederland. Als we minder nieuwe apparaten kopen, dan scheelt dat energie, geld en afval.

Verder liet ook Eurocommissaris Frans Timmermans het volgende daarover weten: ‘We moeten een eind maken aan het model waarin we dingen die kapot zijn gewoon weggooien. Verminderen, hergebruiken en repareren zijn de belangrijkste principes van de circulaire economie. Een gebroken snoer of kapotte ventilator is geen reden om een geheel nieuw product te moeten kopen. Vorig jaar hebben we al regels voorgesteld om te zorgen dat producten zodanig worden ontworpen dat ze kúnnen worden gerepareerd. Met dit voorstel willen we dat de daadwerkelijke stap naar reparatie gemakkelijker wordt, zodat consumenten voor reparatie kunnen kiezen.’

Kijk voor het volledige verhaal over het Nationaal Reparateursregister op
https://www.technieknederland.nl/nieuwsberichten/reparatie-elektronica-wordt-overzichtelijk-met-nationaal-reparateursregister

Reparaties moeten eenvoudiger

Reparatie elektronica moet makkelijker worden met register

Mensen die een elektronisch apparaat willen laten repareren kunnen vanaf vandaag terecht in een landelijk register. In het Nationaal Reparateursregister staan erkende reparatiebedrijven voor consumentenelektronica.

Dat moet het makkelijker maken om een bedrijf te vinden dat kapotte spullen kan repareren. Het gaat daarbij om tv's en beeldschermen, en witgoed zoals vaatwassers, koelkasten en wasmachines.

Het is een eerste versie van het register, met ongeveer 80 bedrijven. Dit najaar moet er een uitgebreidere versie zijn met alle erkende reparateurs en daarbij vermeld de vakbekwaamheid van de medewerkers. Ook is dan te zien voor welke fabrikanten bedrijven reparaties mogen uitvoeren.

Het register is een samenwerking van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Techniek Nederland, de organisatie van ondernemers in de installatiebranche en de technische detailhandel. Daarbij zijn ruim 6300 bedrijven aangesloten.

Lees meer hierover...

Reparatie register

Recht op reparatie

Circulaire economie

Helft Nederlanders weet niet wat de circulaire economie inhoudt

Bijna de helft van de Nederlanders heeft nog nooit van de circulaire economie gehoord of weet niet wat het betekent. Dat zegt Swappie, online winkel voor de aan- en verkoop van refurbished smartphones, dat een onderzoek heeft laten uitvoeren in ons land. Na een uitleg over wat de circulaire economie inhoudt, is 88,8 procent van de respondenten wel van mening dat het een belangrijke bijdrage kan leveren aan een duurzamere toekomst.

Lees meer hierover..

Recht op reparatie

Commissie introduceert nieuwe consumentenrechten voor gemakkelijke en aantrekkelijke reparaties.

Vandaag 22 maart 2023 heeft de Europese Commissie een nieuw voorstel aangenomen betreffende gemeenschappelijke regels ter bevordering van de reparatie van goederen, dat zal leiden tot besparingen voor de consument en de doelstellingen van de Europese Green Deal zal ondersteunen door onder meer de hoeveelheid afval te verminderen. De afgelopen decennia werd bij producten met gebreken vaak de voorkeur gegeven aan vervanging boven reparatie en werden consumenten onvoldoende gestimuleerd om na afloop van de wettelijke garantie hun goederen te laten repareren. Het voorstel zal het voor consumenten gemakkelijker en kosteneffectiever maken om goederen te laten repareren in plaats van ze te laten vervangen. Bovendien zal een grotere vraag de reparatiesector een boost geven en tegelijkertijd producenten en verkopers ertoe aanzetten duurzamere bedrijfsmodellen te ontwikkelen.

Lees meer hierover...

Nationaal Programma Circulaire Economie

Ministerraad stemt in met ‘Nationaal Programma Circulaire Economie’

Op 3 februari 2023 heeft de Ministerraad ingestemd met het Nationaal Programma Circulaire Economie, kortweg NPCE. Het is een fors document van 172 pagina’s en bevat een solide pakket aan maatregelen en acties voor vijf transitieagenda’s. Ook FIAR heeft hier input voor geleverd. Het NPCE bevat onder meer een programma consumptiegoederen, dat is bestempeld als een prioritaire productketen.

Op de website van FIAR vindt u een artikel waarin kort wordt uitgelegd wat de belangrijkste punten uit het NPCE zijn.

De overheid zet in op een mix van:

* Beprijzende maatregelen – heffingen en belastingen bij de producent
* Normerende maatregelen – zowel in de productie- als gebruiksfase
* Stimulerende maatregelen – subsidies met het oog op duurzamere businessmodellen
Wat betekent dat voor elektrische en elektronische apparaten?

De bestaande regels voor energie-efficiëntie blijven natuurlijk van kracht, maar er komen nieuwe maatregelen bij, zoals:

* Regels voor het bereiken van langere levensduur (repareerbaarheid)
* Circulair ontwerp (demonteerbaarheid en recyclebaarheid)
* Een verplicht percentage recyclaat in nieuwe producten
* Invoeren van true pricing (het beter beprijzen van milieuvervuiling, het gebruik van primaire grondstoffen, etc.)
* Het verstevigen van de consumenteninformatie over duurzaamheid
* Verbieden van vernietiging van onverkochte (dus niet: garantiegoederen) goederen
* Het verlagen van BTW bij reparatie is geschrapt
FIAR houdt u op de hoogte en staat klaar om uw vragen over het NPCE te beantwoorden.

Klik hier voor meer informatie!

Recommercebedrijf Rebuy door omzetgrens

Rebuy, specialist in het retour ontvangen, repareren, oppoetsen en weer doorverkopen, is in 2022 door een omzetgrens van 200 miljoen euro gegaan.

De (Duitse) aanbieder van gebruikte elektronische producten en media realiseerde het afgelopen boekjaar een omzetgroei met dubbele cijfers. Volgens Philipp Gattner, ceo van rebuy, is dit succes deels te verklaren: de lastige economische omstandigheden waar we ons in bevinden en een groeiende interesse in duurzaamheid.

“Consumenten hebben minder middelen en het veranderende consumentengedrag op het gebied van duurzaamheid zien we al jaren. Daardoor zien we een toenemende vraag naar gereviseerde producten, met name elektronische apparaten.”

Verregaande automatisering

Het recommercebedrijf uit Berlijn probeert haar processen verregaand te automatiseren , onder meer door het gebruik van robots. Het claimt vorig jaar meer dan 200 ton aan elektronische apparaten te hebben gerecycled. Daarmee zouden meer dan 400.000 elektronische apparaten in omloop zijn gebleven.

Rebuy staat bij de consument vooral bekend om het reviseren van smartphones, maar vernieuwd ook camera’s, speakers, consoles en zelfs Mac Mini’s. Gattner: “Het potentieel is enorm, we willen blijven meegroeien met de markt en bereiden ons voor op verdere expansie.”

Wij gebruiken cookies om onze website te optimaliseren en u de best mogelijke online ervaring te bieden. Door op "Alles accepteren" te klikken, gaat u hiermee akkoord. Geavanceerde instellingen